Ιερά Μητρόπολις Δράμας

ΤΗΛ.: 25210.32362

e-mail: imdramas@otenet.gr

13/09/2012

Παγκόσμια Ημέρα του Τιμίου Σταυρού

Παγκόσμια Ημέρα του Τιμίου Σταυρού

 

14 του Σεπτέμβρη: η γιορτή της Παγκόσμιας Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού, μια μέρα για τους ορθόδοξους χριστιανούς αντίστοιχη με τη Μεγάλη Παρασκευή.
Μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της Ορθοδοξίας κι από τις πιο αγαπημένες στους ορθόδοξους λαούς - κι όμως, μέρα νηστείας χωρίς λάδι (μόνο σαλάτα αλάδωτη, βραστές πατάτες, ψωμί κι ελιές και τέτοια), όπου στις εκκλησίες διαβάζουμε το ευαγγέλιο με τη σταύρωση του Χριστού.
Τι παράξενα πράματα, ε, αδελφέ μου;...
Να θυμάμαι, αδελφέ μου, και να θυμάμαι να σου το θυμίζω, πως χωρίς το σταυρό δεν πρόκειται ν' ανεβώ στον ουρανό. Το λέει Εκείνος που άφησε να Τον καρφώσουν στο σταυρό, για να σώσει και τους αμαρτωλούς, αντί να κατεβεί με κεραυνούς και να τους συντρίψει. Για να σώσει και τους αμαρτωλούς, σαν εμένα - και, είμαι βέβαιος, ακόμα κι αν το κρύβεις κι από τον ίδιο σου τον εαυτό, σαν κι εσένα.
Πρέπει ν' αγωνιστώ γι' αυτόν τον ουρανό, να κάνω θυσίες, αν αγαπάω, αν σε αγαπάω - αν Τον αγαπάω. Αυτός είναι ο σταυρός μου. Ο δικός σου είναι, ίσως, οι εντάσεις στο σπίτι σου ή ίσως το διαλυμένο σπίτι σου, η χαμένη δουλειά σου, η καταπιεσμένη ζωή σου, το άδειο τσουκάλι σου, η αδικία που υφίστασαι, δεν ξέρω τι είναι αλλά σίγουρα κάτι είναι.
Σήκωσε αυτό το σταυρό ζητώντας τη βοήθεια Εκείνου που σήκωσε για σένα έναν άλλο βαρύ σταυρό. Έλα στην εκκλησία, ασπάσου το σταυρό Του, κάνε το σταυρό σου, ζήτα τη βοήθειά Του. Δεν πιστεύεις; Δεν πειράζει - Εκείνος σε πιστεύει και σ' αγαπάει.
Οι μάρτυρες στην οικογένειά μας (την Ορθόδοξη Εκκλησία), που σήκωσαν το σταυρό και πήγαν στον ουρανό, είναι πολλών ειδών. Είναι εκείνοι που έδωσαν τη ζωή τους για το Χριστό, είτεστα αρχαία χρόνιαείτε στουςνεώτερους αιώνες, είτε τώρα, στις σκοτεινές μέρες που ζούμε.
Είναι κι άλλοι, που αντέχουν την αρρώστια και τον πόνο χωρίς να χάνουν την πίστη και την αγάπη τους. Άλλοι, που επέλεξαν το μαρτύριο της συνείδησης, δηλαδή έγιναν μοναχοί.
Άλλοι, που αγωνίζονται σιγανά και ταπεινά μέσα στον κόσμο, στη γειτονιά σου, στη δουλειά σου, κάπου δίπλα σου - οι άγιοι της διπλανής πόρτας.
Αν θες τη γνώμη μου, ακολούθησέ τους. Θα σε οδηγήσουν σ' Εκείνον, και μετά δε θα θες να ξεκολλήσεις από κοντά Του.
 
Ο καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για τις επόμενες μέρες

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ομιλία Κατανυκτικού Εσπερινού την Ε΄ Κυριακή των Νηστειών

Δελτία Τύπου -Ἀνακοινώσεις - Νέα [27/03/2023]

Γ΄ ΚΑΤΑΝΥΚΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΣΤΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΔΡΑΜΑΣ

Δελτία Τύπου -Ἀνακοινώσεις - Νέα [21/03/2023]

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΟΥ 1821

Δελτία Τύπου -Ἀνακοινώσεις - Νέα [21/03/2023]

Σύναξη Οσίου Γεωργίου του Νέου

Δελτία Τύπου -Ἀνακοινώσεις - Νέα [20/03/2023]

Ομιλία Κατανυκτικού Εσπερινού την Δ΄ Κυριακή των Νηστειών

Δελτία Τύπου -Ἀνακοινώσεις - Νέα [20/03/2023]

ΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ ΗΜΕΡΑΣ

ΕΚ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ

29.03.2023 ΤΕΤΑΡΤΗ Δ΄ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ ΝΗΣΤΕΙΩΝ

Γενέσεως τὸ Ἀνάγνωσμα (Κεφ. Θ', 18 – 29  Ι', 1) Ἦσαν οἱ υἱοὶ Νῶε, οἱ ἐξελθόντες ἐκ τῆς κιβωτοῦ, Σήμ, Χάμ, Ἰάφεθ, ... περισσότερα

ΤΟ ΚΗΡΥΓΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Κυριακή 19 Μαρτίου 2023 (ΣΤΑΥΡΟΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕΩΣ)

    Κυριακή  19 Μαρτίου  2023 (ΣΤΑΥΡΟΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕΩΣ) ( Μάρκ. η’  34 - θ’ 1)     Κυριακὴ τῆς Σταυροπροσκυνήσεως σήμερα, προσκυνοῦμε τὸν Τίμιο Σταυρό, ἐπάνω στὸν ὁποῖο καρφώθηκε ὁ Κύριος γιὰ τὴ σωτηρία μας. Ὁ Σταυρὸς, ... περισσότερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

29.03.2023

29 Μαρτίου

1430          Ο Σουλτάνος Μουράτ ο Β' κυριεύει ... περισσότερα

Copyright 2015 ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΔΡΑΜΑΣ
powered by webApplications