Ιερά Μητρόπολις Δράμας

ΤΗΛ.: 25210.32362

e-mail: idiaiterodramas@gmail.com

12/09/2021

Χρονικό πανηγύρεως Ιερού Ναού Αγίου Χρυσοστόμου Δράμας - Σμύρνης , Γ΄ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΕΙΑ 11-12/9/2021

Χρονικό πανηγύρεως Ιερού Ναού Αγίου Χρυσοστόμου Δράμας - Σμύρνης , Γ΄ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΕΙΑ    11-12/9/2021

 

Δεύτερη χρονιά φέτος που η σύγχρονη πανδημία επέβαλε περιορισμούς στην τέλεση των πολιτιστικών εκδηλώσεων τιμής και μνήμης  του συμπολιούχου Δράμας Αγίου ενδόξου ιερο-εθνομάρτυρος Χρυσοστόμου αρχιεπισκόπου Σμύρνης του από Δράμας. Αυτό όμως δεν στέρησε την δυνατότητα συμμετοχής στην ουσία της εορτής που είναι η τηρουμένων των μέτρων τέλεση των ιερών ακολουθιών με αποκορύφωμα  την αναίμακτη, αμφίδρομη και υπερφυή θυσία της θείας ευχαριστίας κατά την οποία ο Θεός προσφέρεται στον άνθρωπο και ο άνθρωπος στον Θεό.

            Το διήμερο της πανηγύρεως ξεκίνησε το απόγευμα του Σαββάτου 11 Σεπτεμβρίου 2021 με τον μεγάλο πανηγυρικό αρχιερατικό εσπερινό χοροστατούντος του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δράμας κ. Παύλου ο οποίος κήρυξε τον θείο λόγο παρουσία των αρχών του τόπου και πλήθους πιστών.

            Στη συνέχεια, στο πλαίσιο των Γ' ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΕΙΩΝ, ακολούθησαν  τρεις αθλητικοί αγώνες στίβου (σφαίρα, μήκος άνευ φοράς και άρση βαρών) στην αυλή της Εκκλησίας όπου συμμετείχαν δεκάδες παιδιά που γυμνάζονται στο παρακείμενο δημοτικό στάδιο Δράμας το οποίο ανακατασκευάζεται, καθώς και οι αθλητές ΑΜΕΑ του συλλόγου "ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ".  Επίσης, παρουσιάστηκε το Ε'  πρόγραμμα κοινωνικού αθλητισμού, δωρεάν μαθημάτων ποδοσφαίρου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού που διοργανώνει κάθε χρόνο ο Ναός του Αγίου Χρυσοστόμου σε συνεργασία με την σχολή ποδοσφαίρου "KASDO" του παλαιμάχου ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού και της Δόξας Δράμας Αντώνη Κασδοβασίλη, πολύτιμου συνεργάτη της ενορίας, και τους συνεργάτες του Παρασκευά Άντζα και Γεωργίου Μιχαηλίδη. Τιμώμενο πρόσωπο της βραδιάς ήταν ο ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας που ήρθε να συνεορτάσει τον Άγιο Χρυσόστομο, ο οποίος επέδωσε στους αθλητές κύπελλα, μετάλλια και επαίνους. Ο Μητροπολίτης Παύλος απένειμε τιμητική πλακέτα στον χρυσό ολυμπιονίκη για την προσφορά του στον αθλητισμό και εξήρε την προσωπικότητα και το ήθος του βορειοηπειρώτη πρωταθλητή. Ακολούθησε δεξίωση στους εξώστες του Ναού.

            Το πρωί της Κυριακής 12 Σεπτεμβρίου τελέστηκε ο όρθρος και η πανηγυρική, αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Μητροπολίτου Δράμας. Με γλαφυρό τρόπο ο επίσκοπος Παύλος συνέδεσε το Ευαγγελικό μήνυμα της Κυριακής προ της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού με το πρόσωπο του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης και την σταυρική πορεία μέχρι το μαρτύριό του. Ο Δράμας Παύλος με δάκρυα στα μάτια έψαλλε το μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των θυμάτων της Μικρασιατικής καταστροφής και αναφέρθηκε στη σημασία της επετείου των εκατό χρόνων που συμπληρώνονται το 2022 και στις μεγάλες εκδηλώσεις που προγραμματίζει η Ιερά Μητρόπολη Δράμας για αυτόν τον σκοπό την επόμενη χρονιά. Παρατέθηκε κέρασμα σε όλους τους παρευρισκομένους από τις κυρίες της φιλοπτώχου επιτροπής της ενορίας.

            Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις το απόγευμα της Κυριακής με τον μεθέορτο εσπερινό και την παράκληση του Αγίου Χρυσοστόμου.

Αρχιμ. Γεράσιμος Βλατίτσης

 

 

 

 

https://www.flickr.com/photos/158494475@N03/albums/72157719827312246

Ο καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για τις επόμενες μέρες

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΤΑΝΥΚΤΙΚΟΥ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ Β΄ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΝΗΣΤΕΙΩΝ

Δελτία Τύπου -Ἀνακοινώσεις - Νέα [26/03/2024]

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕΓΑΛΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ -ΠΑΣΧΑ

Δελτία Τύπου -Ἀνακοινώσεις - Νέα [26/03/2024]

ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ "ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΓΑΠΗΣ"

Δελτία Τύπου -Ἀνακοινώσεις - Νέα [26/03/2024]

Ο εορτασμός του Ευαγγελισμού στη Δράμα

Δελτία Τύπου -Ἀνακοινώσεις - Νέα [26/03/2024]

Κυριακή της Ορθοδοξίας (Α' Νηστειών) στη Δράμα

Δελτία Τύπου -Ἀνακοινώσεις - Νέα [26/03/2024]

« Η 25η Μαρτίου μέσα από τα μάτια των παιδιών»

Δελτία Τύπου -Ἀνακοινώσεις - Νέα [21/03/2024]

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Δελτία Τύπου -Ἀνακοινώσεις - Νέα [19/03/2024]

ΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ ΗΜΕΡΑΣ

ΤΟ ΚΗΡΥΓΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Κυριακή Α΄ Νηστειῶν (Ὀρθοδοξίας)

Κυριακή Α΄ Νηστειῶν (Ὀρθοδοξίας) (Ἰωάν. α΄ 44-52) (24.3.2024)   Κάθε Κυριακή τῆς Μεγάλης Σαρακοστῆς ἑορτάζουμε μία σημαντική ἑορτή τῆς πίστεώς μας, ἡ ὁποία ξεχωρίζει ἀπό τό ἀσκητικό κλῖμα τῆς περιόδου. Ἔτσι σήμερα, πρώτη ... περισσότερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Copyright 2015 ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΔΡΑΜΑΣ
powered by webApplications