Ιερά Μητρόπολις Δράμας

ΤΗΛ.: 25210.32362

e-mail: imdramas@otenet.gr

20/06/2019

ΧΡΥΣΟ ΙΩΒΗΛΑΙΟ ΙΕΡΕΩΣ ΑΓΓΕΛΟΥ ΔΙΚΜΑΝΗ

ΧΡΥΣΟ ΙΩΒΗΛΑΙΟ ΙΕΡΕΩΣ ΑΓΓΕΛΟΥ ΔΙΚΜΑΝΗ

Tην Πέμπτη 20ή Ιουνίου ε.ε. ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ.κ. Παύλος συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελλο της Ι.Μ.Δράμας π. Γεώργιο Τσακίρογλου και τον εφημέριο του Ι.Ν. Αγ. Αναργύρων Δράμας π. Δημήτριο Αχθοφορίδη επισκέφθηκαν στην οικία του  τον συνταξιούχο Ιερέα π. Άγγελο Δικμάνη με την ευκαιρία της συμπληρώσεως του χρυσού ιωβηλαίου (100 ετών) ώστε να ευχηθούν στον γέροντα ιερέα. Η συγκίνηση ήταν έκδιλη στα πρόσωπα όλων των παρευρισκομένων , ιδιαιτέρως όμως στο πρόσωπο του π. Αγγέλου στον οποίο ο Μητροπολίτης μας δώρισε εικόνα του Αγ. Μελετίου και κομποσχίνι τα οποία έλαβε με ιδιαίτερη ικανοποίηση ο π. Άγγελος ευχαριστώντας τον Μητροπολίτη μας για αυτήν του την κίνηση- επίσκεψη.

 

ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΣ

 ΑΓΓΕΛΟΣ ΔΙΚΜΑΝΗΣ

(EΒΔΟΜΗΝΤΑ ΕΤΗ ΙΕΡΩΣΥΝΗΣ)

Ο π. Άγγελος Δικμάνης γεννήθηκε στις 20 Ιουνίου 1919 στο χωριό Πετρούσα Δράμας. Οι γονείς του Κωνσταντίνος και Αικατερίνη ήταν αγρότες. Αποφοίτησε από το δημοτικό σχολείο Πετρούσης και κατόπιν από τη Σχολή Αγροοικονομίας Αλιστράτης. Νυμφεύθηκε τη συγχωριανή του Χρυσάνθη Βαλαβάνη, με την οποία απέκτησαν δύο παιδιά , τον Κωνσταντίνο, ήδη συνταξιούχο υπάλληλο της ΔΕΗ, και τον Αθανάσιο, ο οποίος διατηρεί φαρμακείο στην Πετρούσα. Τα δύο παιδιά του χάρισαν έξι εγγόνια και τρία δισέγγονα. Από μικρός εκδήλωσε την κλίση του για την ιερωσύνη. Διακονούσε στο αναλόγιο του Ι.Ν. Αγ. Αθανασίου Πετρούσης ως κανονάρχης και ήταν ιδιαίτερα φιλακόλουθος. Χειροτονήθηκε διάκονος την Κυριακή του Τυφλού τον Μάιο του 1952 στο ναό του χωριού του και την Πέμπτη της Αναλήψεως του ιδίου έτους ιερέας στον παλαιό Μητροπολίτικό Ναό Δράμας από τον τότε Μητροπολίτη Δράμας κυρό Γεώργιο Μισαηλίδη (1942-1958) του οποίου υπήρξε και η πρώτη χειροτονία.

Από την ημέρα της χειροτονίας του ο π. Άγγελος τοποθετήθηκε εφημέριος στον Ι.Ν. Αγ. Αναργύρων Δράμας στον οποίο ιερουργούσε μέχρι πριν 3 έτη παρότι συνταξιοδοτήθηκε την 30 η Νοεμβρίου 2007. Φοίτησε στα Εκκλησιαστικά Φροντιστήρια Φλωρίνης (1952) και Θεσσαλονίκης (1953). Το έτος 1959 παρακολούθησε μαθήματα στο Πνευματικό Φροντιστήριο της Ι.Μ. Πετράκη και διακονούσε το μυστήριο της εξομολογήσεως μέχρι προ ολίγων ετών.

 Το έτος 1955 ίδρυσε τον Σύλλογο Φιλοπτώχου του Ι.Ν. Αγ. Αναργύρων Δράμας και το επόμενο έτος τα συσσίτια του ναού (πρότυπα για την εποχή) . Με τον σύλλογο επισκεπτόταν τις φυλακές της πόλης, το Δημοτικό Νοσοκομείο, το Γηροκομείο, το Ορφανοτροφείο και το Στρατιωτικό Νοσοκομείο προσφέροντας δέματα ενίσχυσης και διάφορες ευλογίες με τη παρουσία της χορωδίας του ναού. Διακρίνεται ως σήμερα για την καλλιφωνία και τη στεντόρεια ψαλμωδία του όπως επίσης και για τον ζήλο του για τις ιερές ακολουθίες.

Μεγάλος αριθμός ιερέων της Ι.Μ. Δράμας εκπαιδεύτηκαν κοντά του και πολλοί από αυτούς έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι τα χρόνια της διακονίας του ο π. Άγγελος κατάφερε να προσφέρει στο δυναμικό της Μητροπόλεως μας και άλλων Μητροπόλεων περί τους ένδεκα ιερείς. Στον Ι. Ν. Αγ. Αναργύρων Δράμας συνηπηρέτησε με τον μακαριστό Ιερέα Δημήτριο Στάη για 45 έτη και με τον σημερινό εφημέριο π. Δημήτριο Αχθοφορίδη για 8 έτη συνεργαζόμενοι στενά και αρμονικά.

(ΠΗΓΗ: ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΔΡΑΜΑΣ, ΕΝΑΣ ΑΙΩΝΑΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ,Πρωτοπρ. Δημ. Αχθοφορίδη ,ΔΡΑΜΑ 2015)   

ΧΡΥΣΟ ΙΩΒΗΛΑΙΟ ΙΕΡΕΩΣ ΑΓΓΕΛΟΥ ΔΙΚΜΑΝΗ

ΧΡΥΣΟ ΙΩΒΗΛΑΙΟ ΙΕΡΕΩΣ ΑΓΓΕΛΟΥ ΔΙΚΜΑΝΗ

ΧΡΥΣΟ ΙΩΒΗΛΑΙΟ ΙΕΡΕΩΣ ΑΓΓΕΛΟΥ ΔΙΚΜΑΝΗ

ΧΡΥΣΟ ΙΩΒΗΛΑΙΟ ΙΕΡΕΩΣ ΑΓΓΕΛΟΥ ΔΙΚΜΑΝΗ

ΧΡΥΣΟ ΙΩΒΗΛΑΙΟ ΙΕΡΕΩΣ ΑΓΓΕΛΟΥ ΔΙΚΜΑΝΗ

ΧΡΥΣΟ ΙΩΒΗΛΑΙΟ ΙΕΡΕΩΣ ΑΓΓΕΛΟΥ ΔΙΚΜΑΝΗ

ΧΡΥΣΟ ΙΩΒΗΛΑΙΟ ΙΕΡΕΩΣ ΑΓΓΕΛΟΥ ΔΙΚΜΑΝΗ

ΧΡΥΣΟ ΙΩΒΗΛΑΙΟ ΙΕΡΕΩΣ ΑΓΓΕΛΟΥ ΔΙΚΜΑΝΗ

ΧΡΥΣΟ ΙΩΒΗΛΑΙΟ ΙΕΡΕΩΣ ΑΓΓΕΛΟΥ ΔΙΚΜΑΝΗ

ΧΡΥΣΟ ΙΩΒΗΛΑΙΟ ΙΕΡΕΩΣ ΑΓΓΕΛΟΥ ΔΙΚΜΑΝΗ

ΧΡΥΣΟ ΙΩΒΗΛΑΙΟ ΙΕΡΕΩΣ ΑΓΓΕΛΟΥ ΔΙΚΜΑΝΗ

Ο καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για τις επόμενες μέρες

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Λήξη ἀνδρικῶν κύκλων

Δελτία Τύπου -Ἀνακοινώσεις - Νέα [31/05/2020]

Μάιος 1993 Πλατεία Ἀμάσειας.

Φωτογραφικό Υλικό [20/05/2020]

Μνήμη γενοκτονίας τῶν Ἑλλήνων τοῦ Πόντου

Δελτία Τύπου -Ἀνακοινώσεις - Νέα [19/05/2020]

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΔΡΑΜΑΣ. ΔΕΛΤΙΟΝ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 19 ΜΑΪΟΥ 2020

Δελτία Τύπου -Ἀνακοινώσεις - Νέα [19/05/2020]

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΔΡΑΜΑΣ. ΔΕΛΤΙΟΝ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 14 ΜΑΪΟΥ 2020

Δελτία Τύπου -Ἀνακοινώσεις - Νέα [15/05/2020]

Ἐκδημία ἱερέως π. Ἀγγέλου Δικμάνη

Δελτία Τύπου -Ἀνακοινώσεις - Νέα [11/05/2020]

ΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ ΗΜΕΡΑΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ (κείμενο & ερμηνεία)

02.06.2020 ΤΡΙΤΗ Ζ΄ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ ΠΡΑΞΕΩΝ

ΤΡΙΤΗ Ζ΄ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ Πράξεων τῶν Ἀποστόλων τὸ Ἀνάγνωσμα   21:26-32 Ἐν ταῖς ἡμέραις ἐκείναις, ὁ Παῦλος παραλαβὼν τοὺς ἄνδρας τῇ ἐχομένῃ ἡμέρᾳ σὺν ... περισσότερα

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ (κείμενο & ερμηνεία)

02.06.2020 ΤΡΙΤΗ Ζ΄ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ

Τῌ ΤΡΙΤῌ ΤΗΣ Ζ΄ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ Ἐκ τοῦ κατὰ Ἰωάννην ιστ΄ 2 - 12 Εἶπεν ὁ Κύριος τοῖς ἑαυτοῦ Μαθηταῖς· ἔρχεται ὥρα ἵνα πᾶς ... περισσότερα

ΤΟ ΚΗΡΥΓΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Κυριακή 31 Μαΐου 2020 (ΠΑΤΕΡΩΝ Α’ ΟΙΚ. ΣΥΝΟΔΟΥ) (Ἰωάν. ιζ’ 1- 13)

Νύχτα τοῦ Μυστικοῦ Δείπνου. Ὁ Κύριος, ἀφοῦ παρέδωσε τό Μυστήριο τῆς θείας Εὐχαριστίας καί ἀφοῦ ἀπηύθυνε τίς τελευταῖες συμβουλές του πρός τούς μαθητές, ὑψώνει τό βλέμμα καί προσεύχεται. Δοξολογεῖ τόν ... περισσότερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

02.06.2020

2 Ιουνίου

1697          Σφαγή από τους τούρκους του νεομάρτυρα ... περισσότερα

Copyright 2015 ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΔΡΑΜΑΣ
powered by webApplications