Ιερά Μητρόπολις Δράμας

ΤΗΛ.: 25210.32362

e-mail: imdramas@otenet.gr

03/10/2018

Παρουσίαση του ειδικού επετειακού τόμου αφιερωμένου στα 100 χρόνια από την κλοπή των θησαυρών της Μονής Εικοσιφοινίσσης.

Παρουσίαση του ειδικού επετειακού τόμου αφιερωμένου στα 100 χρόνια από την κλοπή των θησαυρών της Μονής Εικοσιφοινίσσης.

«Δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για την επιστροφή των κλαπέντων κειμηλίων της Εικοσιφοίνισσας» ήταν το μήνυμα που έστειλε προς πάσα κατεύθυνση ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος χθες από τη Θεσσαλονίκη.

«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε με κάθε νόμιμο και ηθικό μέσο τη διεκδίκηση των πατρώων θησαυρών μας. Δεν θα πάψουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι την επιστροφή και του τελευταίου κειμηλίου. Έχουμε χρέος έναντι των πατέρων μας, της ιστορίας, της Εκκλησίας και της ίδιας της δικαιοσύνης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρθολομαίος.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης συμμετείχε στην εκδήλωση που διοργάνωσαν από κοινού οι μητροπόλεις Νεαπόλεως και Δράμας για την παρουσίαση του επετειακού τόμου «η λεηλασία της ιεράς μονής Εικοσιφοινίσσης. 100 χρόνια από την κλοπή (1917- 2017» στο Κέντρο Πολιτισμού Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Στην ομιλία του, ο κ. Βαρθολομαίος χαρακτήρισε την κλοπή των κειμηλίων από την Εικοσιφοίνισσα ως «μεγάλη πληγή στο σώμα της Ρωμιοσύνης που παραμένει ανοιχτή» και «ιερόσυλη καταλήστευση επί τη βάση ενός καλοστημένου σχεδίου από τους ναούς και τις μονές μας εδώ στην Μακεδονία». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «οι πολιτιστικοί αυτοί θησαυροί αρπάγησαν χωρίς φόβο Θεού και φυγαδεύτηκαν στη γειτονική χώρα όπου εκτίθενται ως δείγμα ενός δήθεν βουλγαροβυζαντινού πολιτισμού».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης απηύθυνε, ακόμη, έκκληση προς τις πολιτικές αρχές της χώρας μας να εντάξουν την επιστροφή των ιδιαίτερα σημαντικών αυτών κειμηλίων στις διπλωματικές τους επαφές με τη Βουλγαρία. Ο κ. Βαρθολομαίος σχολίασε και τον τρόπο χειρισμού του συγκεκριμένου θέματος από την Ευρωπαϊκή Ένωση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «στην Ε.Ε., θεωρητικώς τουλάχιστον, κανείς δεν χάνει το δίκιο του. Καμία, όμως, κίνηση δεν έχει γίνει για την αποκατάσταση αυτής της αδικίας».

Επίσης, ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας εξέφρασε τη λύπη του για την αδιαφορία της Βουλγαρικής Εκκλησίας για το συγκεκριμένο ζήτημα, αναφέροντας ότι «η μέχρι πρότινος σχισματική Εκκλησία της Βουλγαρίας κι αποκατασταθείσα χάριν της μεγαλοτίμου συγχωρήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου δεν έχει κάνει καμία κίνηση για την ηθική αποκατάσταση του θέματος».

«Πληγή που πονά αβάσταχτα»

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του μητροπολίτη Νεαπόλεως κ. Βαρνάβα, ο οποίος, με ποιητικό λόγο, υπογράμμισε τις προσπάθειες του Οικουμενικού Πατριάρχη και του μητροπολίτη Δράμας για την επιστροφή των κλαπέντων κειμηλίων. Χαρακτήρισε την εκδήλωση ως «φωνή διαμαρτυρίας» για μια «πληγή που πονά αβάσταχτα».

Ο γέροντας Νικόδημος Αγιοπαυλίτης παρουσίασε την ιστορία και το έργο της μονής της Παναγίας Εικοσιφοίνισσας από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα. «Η μονή είναι φάρος φωτεινός και οδοδείχτης της εθνικής συνείδησης», είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας για το πώς «η μονή βρέθηκε στο στόχαστρο των Πανσλαβιστών» και τον τρόπο με τον οποίο οι Βούλγαροι εντόπισαν και άρπαξαν «τον μοναδικής ιστορικής, πολιτιστικής, πνευματικής και καλλιτεχνικής αξίας κειμηλιακό της πλούτο».

Ο γέροντας Νικόδημος αναφέρθηκε, ακόμη, στις πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Πατριάρχη και στις δράσεις του για την επιστροφή των κλαπέντων κειμήλιων.

«Τι έκαναν οι κυβερνήσεις»;

Την πίκρα του για την αδιαφορία των κυβερνήσεων Ελλάδας και Βουλγαρίας αλλά και των αρμοδίων της τοπικής αυτοδιοίκησης της χώρας μας εξέφρασε στην ομιλία του ο μητροπολίτης Δράμας, στην επαρχία του οποίου βρίσκεται η ιστορική Εικοσιφοίνισσα. «Τι έκαναν για να αποκαταστήσουν την ασέβεια αυτή οι κυβερνήσεις της Βουλγαρίας και της Ελλάδας; Οι περιφέρειες έχουν χρήματα για καρναβάλια και τέτοιες ανοησίες αλλά για την αποκατάσταση των κειμηλίων δεν κάνουν τίποτα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παύλος.

Ο μητροπολίτης Δράμας μίλησε για τα μαρτύρια που υπέστησαν οι μοναχοί και τη λεηλασία που έγινε στην μονή όταν «συμμορία ατάκτων Βουλγάρων λεηλάτησε τη σημαντικότερη μονή της Μακεδονίας», γεγονός που «πλήγωσε βαθιά την μητρόπολή μας». «Αυτή την κληρονομιά δεν έχουμε καμιά δικαιοδοσία εμείς οι παπάδες να την προδώσουμε», δήλωσε ο κ. Παύλος.

«Τα Ελγίνεια της Μακεδονίας»

Συμπλήρωσε, ακόμη, ότι «οι απόγονοι των εγκληματισάντων κατά της μονής δεν αποκατέστησαν τη λεηλασία των προγόνων τους και είναι συνένοχοι. Ιεροσυλούν απέναντι στα ιερά μας κειμήλια, τα Ελγίνεια της Μακεδονίας».

Ο μητροπολίτης Δράμας, αναφερόμενος στις κοπιώδεις προσπάθειες που έγιναν για να εντοπιστεί και να επιστραφεί, πριν από δύο χρόνια, η Καινή Διαθήκη του 9ου αιώνα από τη Λουθηρανική Θεολογική Σχολή του Σικάγο, υποστήριξε ότι «αν το καταφέραμε αυτό με τις δικές μας πενιχρές δυνάμεις, αν είχαμε την ηθική έστω στήριξη της ελληνικής πολιτείας, θα είχαμε καταφέρει πολύ περισσότερα».

Τέλος, ο κ. Παύλος στάθηκε ιδιαίτερα «στο ανύστακτο ενδιαφέρον του Οικουμενικού Πατριάρχη που σε κάθε ευκαιρία μιλά για τα κλοπιμαία. Σθεναρά, με δυναμικές αλλά ευγενικές παροτρύνσεις προς τη βουλγαρική κυβέρνηση, ζητά τον επαναπατρισμό των κειμηλίων».

Ο συγγραφέας του τόμου καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο κ. Γεώργιος Παπάζογλου μίλησε για το περιεχόμενο του βιβλίου και τις πηγές στις οποίες βασίστηκε η έρευνά του, ένα βιβλίο «πάνω στο οποίο θα στηριχθεί η διεκδίκηση των κλαπέντων για την επιστροφή στο σπίτι τους», όπως ανέφερε συγκεκριμένα. Χαρακτήρισε την κλοπή των κειμηλίων ως την «μεγαλύτερη αρχαιολογική κρατική πειρατεία του 20ου αιώνα».

Ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Σταύρος Μαμαλούκος παρουσίασε την αρχιτεκτονική μελέτη που έχει κάνει για την αποκατάσταση της μονής Εικοσιφοίνισσας με χρηματοδότηση της Μονής Βατοπαιδίου. Ο κ. Μαμαλούκος τόνισε ότι «η μονή αποτελεί παμβαλκανικό προσκύνημα και ιερό καταφύγιο για τους αναγκεμένους». Μίλησε για τα χαρακτηριστικά της αρχιτεκτονικής των κτιρίων της μονής ενώ επισήμανε ότι «η ιστορία της Εικοσιφοίνισσας συνδέεται με πάμπολλους θρύλους και παραδόσεις».

Η εκδήλωση προβλήθηκε ζωντανά μέσω της Εκκλησιαστικής Τηλεόρασης ECTV και του www.orthdoxia.info.

 

 

 

Ο καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για τις επόμενες μέρες

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πανήγυρις Ἱεροῦ Ναοῦ Ἁγίου Χρυσοστόμου Δράμας

Δελτία Τύπου -Ἀνακοινώσεις - Νέα [06/09/2021]

Ἱερά ἀγρυπνία στόν Ἱερό Μητροπολιτικό Ναό Δράμας

Δελτία Τύπου -Ἀνακοινώσεις - Νέα [26/08/2021]

Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Παῦλος στό Βώλακα

Δελτία Τύπου -Ἀνακοινώσεις - Νέα [26/07/2021]

ΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ ΗΜΕΡΑΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ (κείμενο & ερμηνεία)

16.09.2021 ΠΕΜΠΤΗ ΙΓ΄ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ ΕΠΙΣΤΟΛΩΝ

ΠΕΜΠΤΗ ΙΓ΄ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ Πρὸς Κορινθίους Β΄ Ἐπιστολῆς Παύλου τὸ Ἀνάγνωσμα   10:7-18 Ἀδελφοί, εἴ τις πέποιθεν ἑαυτῷ Χριστοῦ εἶναι, τοῦτο λογιζέσθω πάλιν ἀφ᾿ ... περισσότερα

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ (κείμενο & ερμηνεία)

16.09.2021 ΠΕΜΠΤΗ ΙΓ΄ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ ΜΑΤΘΑΙΟΥ

Τῌ ΠΕΜΠΤῌ ΤΗΣ ΙΓ΄ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ Ἐκ τοῦ κατὰ Μάρκον γ΄ 28 - 35 Εἶπεν ὁ Κύριος· Ἀμὴν λέγω ὑμῖν ὅτι πάντα ἀφεθήσεται τοῖς ... περισσότερα

ΤΟ ΚΗΡΥΓΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2021 (ΠΡΟ ΤΗΣ ΥΨΩΣΕΩΣ)

Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2021 (ΠΡΟ ΤΗΣ ΥΨΩΣΕΩΣ) (Γαλ. στ´ 11 - 18)    Ὁ κορυφαῖος ἀπόστολος τῶν ἐθνῶν Παῦλος στό σημερινό ἀποστολικό ἀνάγνωσμα τονίζει πώς δέν ὑπάρχει στό χριστιανό μεγαλύτερο καύχημα ἀπό τόν ... περισσότερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

16.09.2021

16 Σεπτεμβρίου

1462          Ο γενουάτης Νικόλαος Gattilusi παραδίδει υπό ... περισσότερα

Copyright 2015 ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΔΡΑΜΑΣ
powered by webApplications