Ιερά Μητρόπολις Δράμας

ΤΗΛ.: 25210.32362

e-mail: imdramas@otenet.gr

12/09/2011

ΧΡΟΝΙΚΟ ΠΑΝΗΓΥΡΕΩΣ ΑΓΙΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ 2011

 

Σε κλίμα κατάνυξης και έντονης συγκίνησης η πόλη της Δράμας υποδέχθηκε τμήμα των ιερών αμφίων του Αγίου ενδόξου Ιερο-Εθνομάρτυρος Χρυσοστόμου, Αρχιεπισκόπου Σμύρνης του από Δράμας. Η υποδοχή έλαβε χώρα στα προπύλαια του Ιερού Ναού του Αγίου, το απόγευμα του Σαββάτου 11 Σεπτεμβρίου 2011, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία του Χριστού εορτάζει και τιμά την ιερά μνήμη του μάρτυρος Ιεράρχου μας. Κομιστής του ιερού κειμηλίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καπιτωλιάδος κ.Ησύχιος από το Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων, προσκληθείς ευγενώς να προεξάρχει στους φετινούς εορτασμούς από τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας Μητροπολίτη Δράμας κ.Παύλο, ο οποίος και τον συνόδευε. Το επιμάνικο του Αγίου Χρυσοστόμου ήταν κτήμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αυστρίας κ.Μιχαήλ, ο οποίος το δώρησε στον Επίσκοπό μας, για να τοποθετηθεί στον ναό του Αγίου προς προσκύνηση και εις ευλογίαν, μιας και δεν σώζεται λείψανο μετά το φρικτό μαρτύριο που υπέστη ο Άγιος το 1922 στη Σμύρνη.
 
Ακολούθησε ο μέγας πανηγυρικός Εσπερινός μετ Αρτοκλασίας, όπου χοροστάτησε ο φιλοξενούμενος Αρχιερεύς ο οποίος ομίλησε επικαίρως, συγχοροστατούντος του Ποιμενάρχου μας, με την συμμετοχή του Ιερού Κλήρου της πόλεώς μας, των τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, και πλήθους κόσμου που προσέτρεξαν να προσκυνήσουν τον Άγιο Χρυσόστομο την μέρα της γιορτής του, και να πλαισιώσουν τις λατρευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις που συνδιοργάνωσαν και φέτος η Ιερά Μητρόπολις Δράμας με τον Δήμο της Δράμας προς τιμήν του συμπολιούχου μας Αγίου Χρυσοστόμου.
 
Μετά το πέρας του Εσπερινού, στο προαύλιο του Ναού,  έλαβε χώρα λαμπρή πολιτιστική εκδήλωση, καταλλήλως προετοιμασμένη από τον πολιτιστικό σύλλογο «ΟΙ ΡΙΖΕΣ», που παρουσίασε η υπεύθυνη του συλλόγου κα Λίτσα Τσελεμπή, με ομιλίες, χορούς και τραγούδια από την Μακεδονία και την Μικρά Ασία.
 
Την επομένη, ανήμερα της εορτής, Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011, τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία, συλλειτουργούντων των προαναφερθέντων Αρχιερέων. Στο τέλος της Θείας λειτουργίας, υπήρξε το αποκορύφωμα των φετεινών εορτασμών, καθώς ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καπιτωλιάδος κ.Ησύχιος με άφατη συγκίνηση και δάκρυα στα μάτια έβγαλε από το κεφάλι του και τοποθέτησε στην κεφαλή του Ποιμενάρχου μας κ.Παύλου και διαδόχου του Αγίου Χρυσοστόμου, την Μίτρα του Αγίου Χρυσοστόμου, με την οποία υποδέχθηκε ο Άγιος το 1919 στο λιμάνι της Σμύρνης τον απελευθερωτικό Ελληνικό Στρατό. Κατασυγκινημένος ο Μητροπολίτης Δράμας κ.Παύλος και με τρεμάμενη φωνή δέχθηκε την μεγάλη ευλογία και ευχαρίστησε για το σπουδαίο δώρο, το πολύτιμο κειμήλιο, το οποίο θα τοποθετήσει μαζί με άλλα αντικείμενα του Αγίου στον αποπερατωμένο Ναό του Αγίου σε ειδική προθήκη μπροστά στην εικόνα του Αγίου στο τέμπλο. Ως αντίδωρο της μεγίστης αυτής δωρεάς ο Μητροπολίτης Δράμας απένειμε στον Μητροπολίτη Καπιτωλιάδος την ανωτάτη τιμητική διάκριση της Μητροπόλεως Δράμας, τον Χρυσό Σταυρό του Αγίου Χρυσοστόμου.
 
Η περάτωση των φετινών εκδηλώσεων τελέστηκε με την λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Χρυσοστόμου στους δρόμους της ενορίας, με την συνοδεία της Φιλαρμονικής του δήμου Δράμας, ενόπλου αγήματος από την Ε Μοίρα Καταδρομών, εκπροσώπων πολιτιστικών σωματείων και συλλόγων, των αρχών και του ευσεβούς λαού.
 
 
 
Αρχιμ. Γεράσιμος Βλατίτσης 
Ο καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για τις επόμενες μέρες

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ομιλία Κατανυκτικού Εσπερινού την Ε΄ Κυριακή των Νηστειών

Δελτία Τύπου -Ἀνακοινώσεις - Νέα [27/03/2023]

Γ΄ ΚΑΤΑΝΥΚΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΣΤΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΔΡΑΜΑΣ

Δελτία Τύπου -Ἀνακοινώσεις - Νέα [21/03/2023]

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΟΥ 1821

Δελτία Τύπου -Ἀνακοινώσεις - Νέα [21/03/2023]

Σύναξη Οσίου Γεωργίου του Νέου

Δελτία Τύπου -Ἀνακοινώσεις - Νέα [20/03/2023]

Ομιλία Κατανυκτικού Εσπερινού την Δ΄ Κυριακή των Νηστειών

Δελτία Τύπου -Ἀνακοινώσεις - Νέα [20/03/2023]

ΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ ΗΜΕΡΑΣ

ΕΚ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ

29.03.2023 ΤΕΤΑΡΤΗ Δ΄ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ ΝΗΣΤΕΙΩΝ

Γενέσεως τὸ Ἀνάγνωσμα (Κεφ. Θ', 18 – 29  Ι', 1) Ἦσαν οἱ υἱοὶ Νῶε, οἱ ἐξελθόντες ἐκ τῆς κιβωτοῦ, Σήμ, Χάμ, Ἰάφεθ, ... περισσότερα

ΤΟ ΚΗΡΥΓΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Κυριακή 19 Μαρτίου 2023 (ΣΤΑΥΡΟΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕΩΣ)

    Κυριακή  19 Μαρτίου  2023 (ΣΤΑΥΡΟΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕΩΣ) ( Μάρκ. η’  34 - θ’ 1)     Κυριακὴ τῆς Σταυροπροσκυνήσεως σήμερα, προσκυνοῦμε τὸν Τίμιο Σταυρό, ἐπάνω στὸν ὁποῖο καρφώθηκε ὁ Κύριος γιὰ τὴ σωτηρία μας. Ὁ Σταυρὸς, ... περισσότερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

29.03.2023

29 Μαρτίου

1430          Ο Σουλτάνος Μουράτ ο Β' κυριεύει ... περισσότερα

Copyright 2015 ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΔΡΑΜΑΣ
powered by webApplications