Ιερά Μητρόπολις Δράμας

ΤΗΛ.: 25210.32362

e-mail: imdramas@otenet.gr

14/09/2010

Χρονικό Πανηγύρεως Ι.Ν. Αγίου Χρυσοστόμου Αρχιεπισκόπου Σμύρνης του από Δράμας

 

Με επιτυχία εστέφθησαν εφέτος οι λατρευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις προς τιμήν και μνήμην του Αγίου ενδόξου Ιεροεθνομάρτυρος Χρυσοστόμου Αρχιεπισκόπου Σμύρνης του από Δράμας, ο οποίος έφυγε από τον τόπο μας πριν από 100 ακριβώς χρόνια, το έτος 1910. Οι εκδηλώσεις έλαβαν χώρα στον νεοαναγειρόμενο Ναό που χτίζεται τα τελευταία χρόνια προς τιμήν του Αγίου στην περιοχή του Δημοτικού Σταδίου, οδός Μουρούζη 45. Το απόγευμα του Σαββάτου 4 Σεπτεμβρίου στις 6:30μ.μ., τελέστηκε Μέγας πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ΄Αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δράμας κ.Παύλου, και με την συμμετοχή του Ιερού Κλήρου της Μητροπόλεως Δράμας. Στο τέλος του Μ. Εσπερινού ομίλησε επικαίρως ο πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ.Επιφάνιος Οικονόμου, εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, αναφερόμενος στον βίο και κυρίως στο μαρτύριο του Αγίου Χρυσοστόμου, καθώς και στην αγάπη και αφοσίωση στον Χριστό και την πατρίδα. 
 
Μετά το πέρας του Εσπερινού ακολούθησε περίλαμπρη   υπαίθρια πολιτιστική εκδήλωση, στον προαύλιο χώρο του ναού. Κατ΄αρχάς τον λόγο έλαβε ο Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Πανοσιλογιώτατος Αρχιμανδρίτης Γεράσιμος Βλατίτσης ο οποίος καλωσόρισε Κλήρο και Λαό, και παρουσίασε τις δραστηριότητες των τεσσάρων χρόνων λειτουργίας της Ενορίας του Αγίου Χρυσοστόμου. 
 
Στη συνέχεια  προσκάλεσε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δράμας κύριο Παύλο για την απονομή τιμητικής πλακός στον   τραγουδιστή   Παραδοσιακών τραγουδιών κ.Ευάγγελο Δασκαλούδη, από την Νηκήσιανη του Παγγαίου Καβάλας, για την προσφορά του στην Δημοτική Παράδοση. Ο Σεβασμιώτατος εξήρε την πολυετή προσφορά του τιμωμένου, τον ευλόγησε και του ενεχείρησε την τιμητική πλακέτα του Αγίου Χρυσοστόμου. Στην προσλαλιά του ο Ποιμενάρχης μας  τόνισε το γεγονός ότι ο τόπος εδώ σήμερα είναι Ελληνικός λόγω της σπουδαίας δράσεως του Αγίου Χρυσοστόμου στην περιοχή μας, ο οποίος ως λεοντόκαρδο παλικάρι επιδόθηκε στη μαρτυρική διακονία του, εμψυχώνοντας τον χειμαζόμενο ευσεβή λαό της Δράμας, και στο πνευματικό έργο που αναπτύσσεται στην νέα Ενορία της Δράμας. Έπειτα ευλόγησε την εκδήλωση ευχαριστώντας όσους συνέβαλλαν στην ανέγερση του Nαού παροτρύνοντας και άλλους να τους μιμηθούν και να ενισχύσουν το έργο της αποπεράτωσης του. 
 
Στην εκδήλωση, επίσης, έλαβαν μέρος οι πολιτιστικοί σύλλογοι Βώλακα και Πύργων Δράμας με τραγούδια και χορούς για τον Μακεδονικό αγώνα, από τους τραγουδιστές και τα πολυμελή χορευτικά τους τμήματα. Ακολούθως, ο Βαγγέλης Δασκαλούδης με τον Γρηγόρη και τον Πέτρο Παπαεμμανουήλ και την συνοδεία το Μουσικού σχήματος «Αιολία» απέδωσαν τραγούδια Μακεδονίας και άλλων περιοχών της πατρίδας μας, όπου είχε την ευκαιρία και ο κόσμος να χορέψει και να εκδηλώσει καί δι’ αυτού του τρόπου την χαρά της πανηγύρεως. 
 
Το πρωί της Κυριακής 5 Σεπτεμβρίου, στις 7, τελέστηκε ο Όρθρος και η πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιώτάτου Μητροπολίτου Δράμας κ.Παύλου ο οποίος εξεφώνησε και τον πανηγυρικό λόγο, με την συμμετοχή των πανοσιολογιωτάτων Αρχιμανδριτών Επιφανίου Οικονόμου, Γεωργίου Ταβλάρη, Φιλοθέου Σταυρίδη, Γερασίμου Βλατίτση, των Αιδεσιμολογιωτάτων Πρωτοπρεσβυτέρων Γεωργίου Παγκάλου, Αγγέλου Δικμάνη, και του Πρεσβυτέρου Δημητρίου Μήλιογλου. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ευλογήθηκε το κόλλυβο του Αγίου και ακολούθησε Λιτάνευσις της εικόνος του Αγίου Χρυσοστόμου με την συνοδεία των Κληρικών, των Αρχών, του Στρατού, της Φιλαρμονικής του Δήμου Δράμας και πλήθους πιστών. 
 
Δι’ αυτού του τρόπου περατώθηκαν για φέτος οι εόρτιες εκδηλώσεις τιμής και μνήμης του Αγίου Χρυσοστόμου, που συνδιοργάνωσαν το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού, η Ιερά Μητρόπολις Δράμας, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δράμας και ο Δήμος Δράμας προς τιμήν του Προστάτου και Συμπολιούχου μας Αγίου Χρυσοστόμου.
 
Ο καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για τις επόμενες μέρες

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ομιλία Κατανυκτικού Εσπερινού την Ε΄ Κυριακή των Νηστειών

Δελτία Τύπου -Ἀνακοινώσεις - Νέα [27/03/2023]

Γ΄ ΚΑΤΑΝΥΚΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΣΤΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΔΡΑΜΑΣ

Δελτία Τύπου -Ἀνακοινώσεις - Νέα [21/03/2023]

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΟΥ 1821

Δελτία Τύπου -Ἀνακοινώσεις - Νέα [21/03/2023]

Σύναξη Οσίου Γεωργίου του Νέου

Δελτία Τύπου -Ἀνακοινώσεις - Νέα [20/03/2023]

Ομιλία Κατανυκτικού Εσπερινού την Δ΄ Κυριακή των Νηστειών

Δελτία Τύπου -Ἀνακοινώσεις - Νέα [20/03/2023]

ΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ ΗΜΕΡΑΣ

ΕΚ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ

29.03.2023 ΤΕΤΑΡΤΗ Δ΄ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ ΝΗΣΤΕΙΩΝ

Γενέσεως τὸ Ἀνάγνωσμα (Κεφ. Θ', 18 – 29  Ι', 1) Ἦσαν οἱ υἱοὶ Νῶε, οἱ ἐξελθόντες ἐκ τῆς κιβωτοῦ, Σήμ, Χάμ, Ἰάφεθ, ... περισσότερα

ΤΟ ΚΗΡΥΓΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Κυριακή 19 Μαρτίου 2023 (ΣΤΑΥΡΟΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕΩΣ)

    Κυριακή  19 Μαρτίου  2023 (ΣΤΑΥΡΟΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕΩΣ) ( Μάρκ. η’  34 - θ’ 1)     Κυριακὴ τῆς Σταυροπροσκυνήσεως σήμερα, προσκυνοῦμε τὸν Τίμιο Σταυρό, ἐπάνω στὸν ὁποῖο καρφώθηκε ὁ Κύριος γιὰ τὴ σωτηρία μας. Ὁ Σταυρὸς, ... περισσότερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

29.03.2023

29 Μαρτίου

1430          Ο Σουλτάνος Μουράτ ο Β' κυριεύει ... περισσότερα

Copyright 2015 ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΔΡΑΜΑΣ
powered by webApplications