Ιερά Μητρόπολις Δράμας

ΤΗΛ.: 25210.32362

e-mail: imdramas@otenet.gr

19/09/2009

Χρονικό Πανηγύρεως Αγίου Χρυσοστόμου Δράμας 2009

 

Λαμπροπρεπώς τιμήθηκε κατά την φετεινή χρονιά η μνήμη του Αγίου ενδόξου Ιερο-Εθνομάρτυρος Χρυσοστόμου Μητροπολίτου Σμύρνης του από Δράμας. Οι εκδηλώσεις έλαβαν χώρα στον νεοαναγειρόμενο Ναό που χτίζεται τα τελευταία χρόνια προς τιμήν του Αγίου στην περιοχή του Δημοτικού Σταδίου, οδός Μουρούζη 45. Το απόγευμα του Σαββάτου 5 Σεπτεμβρίου στις 6:30μ.μ., τελέστηκε Μέγας πανηγυρικός πολυαρχιερατικός Εσπερινός μετ΄Αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αριανζού κ.Βαρθολομαίου από την Γερμανία, και συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.Βαρνάβα, Μρανιτσιέβου κ.Ιγνατίου και Δράμας κ.Παύλου, και με την συμμετοχή του Ιερού Κλήρου της Μητροπόλεως Δράμας. Στο τέλος του Μ. Εσπερινού ομίλησε καταλλήλως ο Οσιώτατος Αγιορείτης μοναχός π.Μάξιμος Ιβηρίτης, που έχει εντρυφήσει στη ζωή, την διακονία και το μαρτύριο του Αγίου Χρυσοστόμου. 
 
Μετά το πέρας του Εσπερινού ακολούθησε λαμπρά υπαίθρια πολιτιστική εκδήλωση, στον προαύλιο χώρο του ναού. Κατ΄αρχάς τον λόγο έλαβε ο Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Πανοσιλογιώτατος Αρχιμανδρίτης Γεράσιμος Βλατίτσης ο οποίος καλωσόρισε τους Αρχιερείς, τους Άρχοντες και τον Λαό, και παρουσίασε τις δραστηριότητες των τριών χρόνων λειτουργίας της Ενορίας του Αγίου Χρυσοστόμου με έμφαση στην δραστηριότητα της συντροφιάς νέων στο Κατηχητικό Σχολείο με την επωνυμία η «ΚΙΒΩΤΟΣ»η οποία κατά το τρέχον έτος έφτασε τα 165 μέλη. Τελειώνοντας,  προσκάλεσε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δράμας κύριο Παύλο για την απονομή τιμητικής πλακός στον πασίγνωστο τραγουδιστή Ελληνικών Παραδοσιακών τραγουδιών κ.Χρόνη Αηδονίδη. Ο Σεβασμιώτατος εξήρε το ήθος και την πολυετή προσφορά του τιμωμένου, τον ευλόγησε και του ενεχείρησε την τιμητική πλακέτα του Αγίου Χρυσοστόμου. Στην προσλαλιά του ο Ποιμενάρχης μας  αναφέρθηκε  στη δράση του Αγίου στην χειμαζόμενη Μακεδονική γη που βρισκόταν υπό διπλή κατοχή, στη συμβολή της Εκκλησίας στην σύγχρονη κοινωνία, και στο πνευματικό έργο που αναπτύσσεται στην νέα Ενορία της Δράμας. Έπειτα ευλόγησε την εκδήλωση ευχαριστώντας όσους συνέβαλλαν στην ανέγερση του ναού παροτρύνοντας και άλλους να τους μιμηθούν και να ενισχύσουν το έργο της αποπεράτωσης του. Ακολούθως ο Χρόνης Αηδονίδης με τους αδελφούς Παπαεμμανουήλ και την συνοδεία της χορωδίας του Αρχείου Μουσικολαογραφικής Παράδοσης «Χρόνης Αηδονίδης» από την Αλεξανδρούπολη, το Μουσικό σχήμα «Αιολία» και το χορευτικό τμήμα της Θρακικής Εστίας Δράμας απέδωσαν τραγούδια από την Κωνσταντινούπολη, την Θράκη, την Μικρά Ασία και την Μακεδονία. 
 
Το πρωί της Κυριακής 6 Σεπτεμβρίου, στις 7, τελέστηκε ο Όρθρος και η πανηγυρική πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιώτάτου Μητροπολίτου Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.Βαρνάβα και των λοιπών Αρχιερέων του Εσπερινού. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας Επίσης τελέστηκε Λιτάνευσις της εικόνος του Αγίου Χρυσοστόμου με την συνοδεία των Κληρικών, των Αρχών, του Στρατού, της Φιλαρμονικής του Δήμου Δράμας και πλήθους πιστών. 
 
Έτσι περατώθηκαν για φέτος οι εόρτιες εκδηλώσεις τιμής και μνήμης του Αγίου Χρυσοστόμου, που συνδιοργάνωσαν το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού, η Ιερά Μητρόπολις Δράμας, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δράμας και ο Δήμος Δράμας προς τιμήν του Προστάτου και Συμπολιούχου μας Αγίου Χρυσοστόμου.
 

 

Ο καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για τις επόμενες μέρες

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ομιλία Κατανυκτικού Εσπερινού την Ε΄ Κυριακή των Νηστειών

Δελτία Τύπου -Ἀνακοινώσεις - Νέα [27/03/2023]

Γ΄ ΚΑΤΑΝΥΚΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΣΤΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΔΡΑΜΑΣ

Δελτία Τύπου -Ἀνακοινώσεις - Νέα [21/03/2023]

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΟΥ 1821

Δελτία Τύπου -Ἀνακοινώσεις - Νέα [21/03/2023]

Σύναξη Οσίου Γεωργίου του Νέου

Δελτία Τύπου -Ἀνακοινώσεις - Νέα [20/03/2023]

Ομιλία Κατανυκτικού Εσπερινού την Δ΄ Κυριακή των Νηστειών

Δελτία Τύπου -Ἀνακοινώσεις - Νέα [20/03/2023]

ΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ ΗΜΕΡΑΣ

ΕΚ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ

29.03.2023 ΤΕΤΑΡΤΗ Δ΄ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ ΝΗΣΤΕΙΩΝ

Γενέσεως τὸ Ἀνάγνωσμα (Κεφ. Θ', 18 – 29  Ι', 1) Ἦσαν οἱ υἱοὶ Νῶε, οἱ ἐξελθόντες ἐκ τῆς κιβωτοῦ, Σήμ, Χάμ, Ἰάφεθ, ... περισσότερα

ΤΟ ΚΗΡΥΓΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Κυριακή 19 Μαρτίου 2023 (ΣΤΑΥΡΟΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕΩΣ)

    Κυριακή  19 Μαρτίου  2023 (ΣΤΑΥΡΟΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕΩΣ) ( Μάρκ. η’  34 - θ’ 1)     Κυριακὴ τῆς Σταυροπροσκυνήσεως σήμερα, προσκυνοῦμε τὸν Τίμιο Σταυρό, ἐπάνω στὸν ὁποῖο καρφώθηκε ὁ Κύριος γιὰ τὴ σωτηρία μας. Ὁ Σταυρὸς, ... περισσότερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

29.03.2023

29 Μαρτίου

1430          Ο Σουλτάνος Μουράτ ο Β' κυριεύει ... περισσότερα

Copyright 2015 ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΔΡΑΜΑΣ
powered by webApplications