Ιερά Μητρόπολις Δράμας

ΤΗΛ.: 25210.32362

e-mail: imdramas@otenet.gr

08/06/2010

ΘΥΡΑΝΟΙΞΙΑ ΕΞΩΚΛΗΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΜΒΡΟ ΜΕ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ κ. κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ

 

Κυριακή 6 Ιουνίου
ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ: "Οι Ίμβριοι αντέχουν"
 
 
 
Στο αγώνα της επιβίωσης των Ρωμιών Ορθοδόξων Χριστιανών αναφέρθηκε το πρωί της Κυριακής ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην Ίμβρο, στο Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
 
Ο Πατριάρχης παρέστη συμπροσευχόμενος στη Θεία Λειτουργία που τελέσθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Δράμας Παύλου. Ο Πατριάρχης επίσης υπογράμμισε ότι οι Ίμβριοι και οι Τενέδιοι υπήρξαν θύματα των πολιτικών συγκυριών και όπως είπε, παρά τα όσα συνέβησαν, οι Ίμβριοι, που κατάφορα αδικήθηκαν, αντέχουν και δεν είναι διατεθειμένοι να καταθέσουν τα «πνευματικά όπλα» τους, τα μοναδικά που διαθέτουν.
 
 
 
«Υπήρξαμε εμείς οι Ίμβριοι και οι Τενέδιοι θύματα των πολιτικών συγκυριών και ανακατατάξεων χωρίς να φταίμε ούτε στο ελάχιστο. Όμως βλέπετε ότι οι Ίμβριοι αντέχουν. Έρχονται και επανέρχονται εις την γενέτειρα. Δεν είναι διατεθειμένοι να καταθέσουν τα πνευματικά όπλα, φυσικά εμείς μόνο πνευματικά όπλα διαθέτουμε. Τα πνευματικά όπλα με τα οποία αγωνίζονται τον καλόν αγώνα της επιβιώσεως, της συνεχίσεως της ιστορίας μας, της υπάρξεώς μας, της μαρτυρίας μας ως Ρωμιών Ορθοδόξων Χριστιανών σ΄ αυτόν τον τόπο. Όλη αυτή η ιστορία μας και η μαρτυρία μας δια μέσου των αιώνων μέχρι και αυτής της στιγμής είναι ιστορία και μαρτυρία ειρηνικής διαβιώσεως μετά του συνοίκου στοιχείου. Δεν επιδιώξαμε ποτέ να καθέξουμε κάτι που δεν μας ανήκει. Υπήρξαμε πάντοτε φιλειρηνικοί και νομοταγείς πολίτες και γι΄ αυτό μας πειράζει το ότι τόσο πολύ και τόσο κατάφορα αδικηθήκαμε» σημείωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και πρόσθεσε: «Χάσαμε τις εστίες μας, τα χωράφιά μας, τα σπίτια μας, τα σχολεία μας που ήταν καίριον πλήγμα για τον τόπο μας, το να μην έχουμε Ελληνική παιδεία και να αναγκάζονται οι γονείς που έχουν παιδιά σχολικής ηλικίας να τα παίρνουν και να εκπατρίζονται. Έτσι άρχισε το ξήλωμα, έτσι έφυγαν οι συμπατριώτες μας στη δεκαετία του ‘60 διότι έχασαν την γη τους. Γεωργοί και κτηνοτρόφοι πως να ζούσαν χωρίς την γη; Έχασαν τα σχολεία τους που ήσαν όλοι φιλομαθείς και φιλοπρόοδοι είχαν να αντιπαλέψουν με τους βαρυποινίτες οι οποίοι κυκλοφορούσαν ελεύθερα και όλα αυτά τα γνωστά να μην επαναλαμβάνουμε και λυπούμεθα». Ο Πατριάρχης δεν παρέλειψε να επαινέσει τους συμπατριώτες του, εκείνους οι οποίοι επισκέπτονται τακτικά την Ίμβρο και επισκευάζουν τα σπίτια τους: 
«Εγώ θέλω να επαινέσω την επιθυμία και τον ζήλο των συμπατριωτών μου οι οποίοι έρχονται τα καλοκαίρια ιδιαιτέρως, και ιδιαιτέρως η νεολαία που δεν γεννήθηκε εδώ, γεννήθηκε όμως από Ιμβρίους γονείς στην Ελλάδα ως επί το πλείστον, στη Γερμανία, στην Αυστραλία και αγαπούν τον τόπο και έρχονται και επισκευάζουν τα σπίτια τους. Είναι όλα αυτά τα οποία μας ενέπνευσε η Εκκλησία εδώ με τον αλησμόνητο και αείμνηστο γέροντά μας Μελίτωνα, τον μετέπειτα Χαλκηδόνος, και οι διδάσκαλοί μας με επί κεφαλής τον κ. Αναστασιάδη. Ζούμε με αυτά τα βιώματα, χτίσαμε τη ζωή μας επάνω σε αυτά τα θεμέλια και έτσι προχωρούμε εμπιστευόμενοι το μέλλον στα χέρια του Θεού, την πρόνοιαν του Θεού».
 
 
 
Ακόμη ο Πατριάρχης ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Δράμας Παύλο για την προσφορά του στο να αναστηλωθεί το ερειπωμένο εξωκλήσι των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή Τσβάκι της κοινότητας Ευλαμπίου. Επίσης παρουσίασε τον άρχοντα του Οικουμενικού Θρόνου Ισαάκ Αναστασιάδη, ο οποίος διετέλεσε διευθυντής Κεντρικής Σχολής της Ίμβρου και ήλθε στην Ίμβρο μετά από 47 χρόνια. Ο Πατριάρχης εξυμνώντας την προσφορά του καθηγητού τόνισε ότι με τέτοιους δασκάλους βάλαμε γερά θεμέλια στο ξεκίνημα της ζωής μας και ότι του αξίζει ο τίτλος του Προστάτου των Γραμμάτων. Στην ομιλία που ακολούθησε ο Αναστασιάδης κατέληξε λέγοντας: «Όλα αυτά τα χρόνια δεν απέκτησα περιουσία. Η μόνη μου τεράστια περιουσία είναι οι μαθητές μου που πέρασαν από τη σχολή με πρώτο τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο».
 
 
 
Στο τέλος Κυριακάτικης θείας λειτουργίας ο Ποντιακής καταγωγής Μητροπολίτης Δράμας Παύλος στην ομιλία του είπε μεταξύ άλλων ότι: "Τις ημέρες αυτές που βρεθήκαμε εδώ στην πολύπαθη γενέτειρα του Πατριάρχου μας και γενέτειρα δική σας, την Ίμβρο, ομιλούμε και επικοινωνούμε όλοι καρδιακά. Παρακολουθώ τις ημέρες αυτές τα σκιρτήματα, τις εκφράσεις, τα νοήματα και όλα εκείνα που εκφράζει ο εσωτερικός κόσμος του Πατριάρχου μας όταν επισκέπτεται τη γενέτειρά του". 
 
 
Σάββατο, 05 Ιουνίου 2010
ΘΥΡΑΝΟΙΞΙΑ ΕΞΩΚΛΗΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΜΒΡΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ
 
 
 
Με την παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου στην Ίμβρο τελέστηκαν τα Θυρανοίξια του πρόσφατα ανακαινισθέντος αρχαίου εξωκλησίου των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ από τον Μητροπολίτη Δράμας Παύλο, με του οποίου την προσφορά υλοποιήθηκε το όλο έργο.
To εξωκλήσι βρίσκεται στην περιοχή Τσβάκι της Κοινότητος Ευλαμπίου. Παρέστησαν οι Μητροπολίτες Ίμβρου και Τενέδου Κύριλλος, Σικάγου Ιάκωβος και Σύμης Χρυσόστομος, κληρικοί της Μητροπόλεως και πλήθος πιστών κατοίκων της Ίμβρου και Ιμβρίων από την Πόλη και το εξωτερικό. Ακολούθησε υπαίθριο γεύμα, γύρω από το εξωκλήσι,το οποίο παρέθεσε ο Μητροπολίτης Δράμας.
 
 
 
Κατα τη διάρκεια του γεύματος, η Ιμβρία εκπαιδευτικός κ. Αθηνά Μαύρου έλαβε το λόγο και μίλησε για τον Κωνσταντινουπολίτη καθηγητή Ισαάκ Αναστασιάδη, ο οποίος διετέλεσε διευθυντής της Κεντρικής Σχολής της Ίμβρου και υπήρξε καθηγητής που Πατριάρχου Βαρθολομαίου, άλλων ιεραρχών, κληρικών και λαϊκών. Ο κ. Αναστασιάδης ήταν παρών στα θυρανοίξια και ήταν η πρώτη φορά που βρισκόταν στην Ίμβρο μετά από σαράντα επτά χρόνια, αφού συνέχισε την εκπαιδευτική του δράση στην Ελλάδα. 
 
 
 
Η κ. Μαύρου είπε μεταξύ άλλων: «Η μυριοανθισμένη Ίμβρος σας υποδέχεται με χαρά και σας αγκαλιάζει με αγάπη. Σίγουρα οι επισκέπτες που έρχονται εδώ αισθάνονται μια πικρία, ανάμικτα συναισθήματα συγκίνησης και χαράς, βλέποντας τα ερειπωμένα σπίτια, τα εγκαταλελειμμένα χωρία, αλλά βλέποντας συγχρόνως και τον δυναμισμό των Ιμβρίων, τον οποίο παίρνουν και από τον Πατριάρχη τους. Την περισσότερη συγκίνηση ίσως θα την ένιωσε ο διευθυντής μας Ισαάκ Αναστασιάδης, διότι αυτός είχε βιώματα και αναμνήσεις από τα παλιά εκείνα καλά χρόνια. Με τι όνειρα είχε έρθει στην Ίμβρο, με τι κόπους και θυσίες οργάνωσε την κεντρική σχολή, από την οποία πήραμε όλοι τα φώτα μας και τώρα έρχεται και βλέπει όσα είχε οικοδομήσει ο ίδιος με κόπους και θυσίες να είναι γκρεμισμένα. Δεν πειράζει όμως, άφησε έργο στο νησί, εκτιμήθηκαν οι κόποι του και αγαπήθηκε από τους Ιμβρίους πολύ. Αυτό το δώρο μπορούμε και προσφέρουμε σ΄ εκείνον, που τόσα πολλά έκανε εκείνος για μας.
 
 
 
Δάσκαλε, οι κόποι σας δεν πήγαν χαμένοι. Το παράδειγμα το έχετε μπροστά σας. Ο αριστούχος μαθητής σας Δημήτρης Αρχοντώνης, ο σεμνός, έξυπνος, μελετηρός, καταδεκτικός, βρίσκεται στην πιο υψηλή θέση της Ορθοδοξίας με παγχριστιανική εμβέλεια και με διεθνή αναγνώριση. Και σαν τον μαθητή σας αυτόν και πάρα πολλοί άλλοι. Γιατροί, δικηγόροι, εκπαιδευτικοί, ιερωμένοι, ο Ίμβρου και Τενέδου, ο ποιμενάρχης μας. Όλοι αυτοί δικοί σας μαθητές. Αυτό να σας χαροποιεί, να παίρνει από την ψυχή σας κάθε στενοχώρια και θλίψη και να περνάτε καλά τις μέρες που είστε εδώ γιατί η Ίμβρος είναι δεύτερη πατρίδα σας". 
 
 
Παρασκευή, 04 Ιουνίου 2010
Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΗΝ ΙΜΒΡΟ
 
'Ιμβρος, σήμερα
 
 
 
Την ετήσια προσκυνηματική του επίσκεψη πραγματοποιεί στην Ίμβρο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος έφθασε το μεσημέρι στο νησί της γενέτειράς του. Στην προκυμαία τον υποδέχθηκαν με χαρά και συγκίνηση, οι Μητροπολίτες Ίμβρου και Τενέδου Κύριλλος και Σύμης Χρυσόστομος, κληρικοί της Μητροπόλεως και πλήθος Ιμβρίων κατοίκων καθώς και Ιμβρίων από την Ελλάδα και άλλα μέρη του κόσμου. Οι συμπατριώτες του τον υποδέχθηκαν με μπουκέτα από λουλούδια των κήπων της μαρτυρικής γης τους.
 
 
 
 
 
 
 
Ο Πατριάρχης στη συνέχεια από το λιμάνι του Αγίου Κηρύκου μετέβη στον Μητροπολιτικό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου όπου και άναψε κερί και έψαλε το τροπάριο της Πεντηκοστής «Ευλογητός ει Χριστέ ο Θεός ημών...». Τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο συνοδεύουν οι Μητροπολίτες Σικάγου Ιάκωβος, Δράμας Παύλος και ο Πατριαρχικός Διάκονος Παΐσιος. 
 
 
 
 
 
πηγή: fanarion.blogspot.com
 
Ο καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για τις επόμενες μέρες

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γ΄ ΚΑΤΑΝΥΚΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΣΤΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΔΡΑΜΑΣ

Δελτία Τύπου -Ἀνακοινώσεις - Νέα [21/03/2023]

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΟΥ 1821

Δελτία Τύπου -Ἀνακοινώσεις - Νέα [21/03/2023]

Σύναξη Οσίου Γεωργίου του Νέου

Δελτία Τύπου -Ἀνακοινώσεις - Νέα [20/03/2023]

Ομιλία Κατανυκτικού Εσπερινού την Δ΄ Κυριακή των Νηστειών

Δελτία Τύπου -Ἀνακοινώσεις - Νέα [20/03/2023]

Γ΄ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΔΡΑΜΑΣ

Δελτία Τύπου -Ἀνακοινώσεις - Νέα [18/03/2023]

ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

Δελτία Τύπου -Ἀνακοινώσεις - Νέα [17/03/2023]

ΣΤ' Επιστημονική Ημερίδα του ΔΠΜΣ στη Δράμα

Δελτία Τύπου -Ἀνακοινώσεις - Νέα [14/03/2023]

Ομιλία Κατανυκτικού Εσπερινού την Γ΄ Κυριακή των Νηστειών

Δελτία Τύπου -Ἀνακοινώσεις - Νέα [13/03/2023]

ΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ ΗΜΕΡΑΣ

ΕΚ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ

23.03.2023 ΠΕΜΠΤΗ Γ΄ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ ΝΗΣΤΕΙΩΝ

Γενέσεως τὸ Ἀνάγνωσμα (Κεφ. Ζ', 11 - Η', 3) Ἐγένετο ἐν τῷ ἑξακοσιοστῷ ἔτει, ἐν τῇ ζωῇ τοῦ Νῶε, τοῦ δευτέρου μηνός, ... περισσότερα

ΤΟ ΚΗΡΥΓΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Κυριακή 19 Μαρτίου 2023 (ΣΤΑΥΡΟΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕΩΣ)

    Κυριακή  19 Μαρτίου  2023 (ΣΤΑΥΡΟΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕΩΣ) ( Μάρκ. η’  34 - θ’ 1)     Κυριακὴ τῆς Σταυροπροσκυνήσεως σήμερα, προσκυνοῦμε τὸν Τίμιο Σταυρό, ἐπάνω στὸν ὁποῖο καρφώθηκε ὁ Κύριος γιὰ τὴ σωτηρία μας. Ὁ Σταυρὸς, ... περισσότερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

23.03.2023

23 Μαρτίου

1821          ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΙΣ ΕΙΣ ΤΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑΣ ΑΥΛΑΣ.

περισσότερα

Copyright 2015 ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΔΡΑΜΑΣ
powered by webApplications