Ιερά Μητρόπολις Δράμας

ΤΗΛ.: 25210.32362

e-mail: imdramas@otenet.gr

17/10/2007

Προσκυνηματική Εκδρομή Της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας

 

Πραγματοποιήθηκε από την 20η Σεπτεμβρίου 2007 μέχρι και την 28η Σεπτεμβρίου του ιδίου έτους η προσκυνηματική εκδρομή της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας εις τους Αγίους Τόπους και το Θεοβάδιστο όρος Σινά.
 
Στην προσκυνηματική εκδρομή πήραν μέρος 96 ευλαβείς χριστιανοί, με δύο λεωφορεία. Την γενική αρχηγεία της εκδρομής είχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ.κ. ΠΑΥΛΟΣ.
 
‘Όπως είχε καλά προετοιμαστεί η προσκυνηματική εκδρομή, είχε μεγάλη επιτυχία, κάτι που το απέδειξε η συμπεριφορά των ευλαβών πιστών που συμμετείχαν στο προσκύνημα αυτό στους Αγίους Τόπους. Όλοι συγκινημένοι δεν έκρυβαν τα συναισθήματά τους αφού κατά το τέλος της διαδρομής και πλησιάζοντας προς την Δράμα έψαλλαν συνεχώς τη φήμη του Σεβασμιωτάτου και τον ευχαριστούσαν για την πρωτοβουλία του αυτή. Τα συναισθήματα χαράς και ικανοποίησης αποδείκνυαν ο αποχαιρετισμός και το χειροφίλημα προς τον Σεβασμιώτατο.
 
Πως όμως να μην μείνεις ικανοποιημένος, αφού η πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου σου χάρισε την δυνατότητα να επισκεφτείς τους Αγίους Τόπους και να εκπληρώσεις την επιθυμία που κάθε χριστιανός έχει! Όλοι ονειρεύονται και ποθούν να προσκυνήσουν τους Αγίους Τόπους. Να σκύψουν με ευλάβεια περισσή επάνω στον Πανάγιο και Ζωοποιό Τάφο του Κυρίου μας, Εκεί πάνω από το Πανάγιο Τάφο να συγκινηθούν από το μεγαλείο της θυσίας του Θεανθρώπου και να χύσουν δάκρια μετάνοιας. Συγχρόνως δε να ενισχυθούν με δύναμη και κουράγιο για νέο ξεκίνημα και προσπάθεια για τη σωτηρία της ψυχής τους.
 
Η συνοδεία του Σεβασμιωτάτου στους Αγίους Τόπους έδωσε σε όλους τους ευλαβείς πιστούς προσκυνητές να δουν και να απολαύσουν προσκυνήματα, που σε μία εκδρομή με το οποιοδήποτε τουριστικό γραφείο ποτέ δε θα απολάμβαναν. Η παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας και μόνον, αλλά και του γνωστού του Μητροπολίτη Καπιτωλιάδος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων κ. κ. Ησύχιου, ο οποίος εκτελούσε και χρέη ξεναγού, άνοιγαν πόρτες που σπάνια ανοίγουν, ακόμη και σε ώρες ακατάλληλες.
 
Οι οκτώ ημέρες ήταν γεμάτες από επισκέψεις σε ιερά και σεπτά προσκυνήματα. Επισκεφτήκαμε τον τάφο του Αγίου Γεωργίου στη Λύδα, το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Χοτζεβά, που είναι κριμένο πάνω στο βουνό μέσα στην έρημο και σε απόκρημνη χαράδρα.. Επισκεφθήκαμε στην Ιεριχώ το μοναστήρι του προφήτη Ελισαίου, το Σαραντάριο Όρος, στην έρημο του Ιορδάνη ποταμού τα μοναστήρια του Αγίου Γερασίμου του Ιορδανίτη. Οι ημέρες ακολουθούσαν η μία την άλλη με προσκυνήματα στη Βηθανία, στο όρος Θαβώρ, στον τάφο της Παναγίας στη Γεθσημανή, στη Κανά, και Καπερναούμ. Πώς να περιγράψει κανείς τα συναισθήματα όσων έζησαν την επίσκεψη στο Σπήλαιο της Βηθλεέμ, στον Τάφο της Παναγίας. Όλοι οι πιστοί με μεγάλη ευλάβεια ασπάζονταν ό,τι ιερό υπήρχε. Όλοι προσπαθούσαν με τις μετάνοιες τους να γίνουν ένα με το χώμα, για να εκφράσουν την ταπείνωσή τους και να ζητήσουν την χάρη του Πανάγαθου Θεού.
 
Συγκινητική ήταν η επίσκεψη των προσκυνητών στον Ιορδάνη ποταμό όπου τελέστηκε αγιασμός από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καπιτωλιάδος κ.κ. Ησύχιο και δέχτηκαν τον φωτισμό οι πιστοί φορώντας οι περισσότεροι τον άσπρο χιτώνα με τον Σταυρό ή την εικόνα της βάπτισης του Κυρίου. Οι κάμερες και οι φωτογραφικές μηχανές αποθανάτιζαν τις ιστορικές για κάθε πιστό στιγμές.
 
Ένα διήμερο αφιερώθηκε στην επίσκεψη των προσκυνητών στο Θεοβάδιστο Όρος Σινά. Μπορεί κάποιους να κούρασε το ταξίδι των πολλών ωρών μέσα στις ερήμους του Ισραήλ και του Σινά, καθώς και οι διατυπώσεις των τελωνιακών και αστυνομικών των δύο χωρών. Η αποζημίωση ήρθε όμως με την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία που τέλεσε ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Παύλος που παρακολούθησαν στον Ναό της Αγίας Αικατερίνης, την επίσκεψη στο σημείο που ανυπόδητοι προσκύνησαν το σημείο που ο Μωυσής συνομίλησε με το Θεό και πήρε την εντολή να σώσει τον λαό του Ισραήλ από τους Αιγυπτίους. Είδαν την συνέχεια τη φλεγομένη και μη καιομένη βάτο και προσκύνησαν την κάρα της Αγίας Αικατερίνης δεχόμενοι το δαχτυλίδι της Αγίας Αικατερίνης στο χέρι τους σαν ευλογία.
 
Η προσκυνηματική επίσκεψη περιείχε άλλες δύο Θείες Λειτουργίες τις οποίες παρακολούθησαν όχι μόνον οι προσκυνητές από τη Δράμα, αλλά πολυπληθείς ομάδες πιστών από όλα τα σημεία της γης. Η πρώτη Θεία Λειτουργία τελέστηκε το Σάββατο το βράδυ και ήταν συλλειτουργοί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Παύλος και ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Ησύχιος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Το βράδυ αυτό όλοι οι προσκυνητές με συγκίνηση και ταπεινότητα δέχθηκαν το Σώμα και Αίμα του Κυρίου μας.
 
Το αποκορύφωμα της προσκυνηματικής εκδρομής ήταν η Θεία Λειτουργία που παρακολουθήσαμε την Πέμπτη 27 (14 με το παλαιό ημερολόγιο) Σεπτεμβρίου 2007. Ήταν η ημέρα της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού. Την Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Μακαριότατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος ο Γ΄ με συλλειτουργούς άλλους 12 Αρχιερείς μεταξύ των οποίων ο Σεβασμιώτατος ποιμενάρχης μας κ.κ. Παύλος, ο Μητροπολίτης Ξάνθης κ.κ. Παντελεήμων, ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Ησύχιος, Μητροπολίτες του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και Μητροπολίτες από τη Σερβία και τη Ρωσία.
 
Ο χώρος του Πανάγιου Τάφου ήταν γεμάτος από ευλαβείς προσκυνητές από όλα τα σημεία της γης. Παρακολουθήσαμε λευκούς, μαύρους και κίτρινους ευλαβείς προσκυνητές να κλείνουν τα γόνατα και ζητούν την χάρη του Τιμίου Σταυρού. Από νωρίς ο Ναός του Παναγίου Τάφου γέμισε από πλήθος πιστών. Ο ένας ήταν σχεδόν επάνω στον άλλον, αλλά κανείς δεν διαμαρτυρόταν, ούτε ενοχλούνταν. Όλοι προσεύχονταν και σιγά έψαλαν τα τροπάρια και τους ύμνους τους σχετικούς με την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού.
 
Μετά το τέλος της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας ακολούθησε η περιφορά; του Τιμίου Σταυρού που ο αυτοκράτορας Ηράκλειος μετά από πόλεμο με τους Πέρσες έφερε και ύψωσε το 627 μ. Χ. στο σημείου όπου η μητέρα του αυτοκράτορα Μεγάλου Κωνσταντίνου, Αγία Ελένη, τοποθέτησε τον Τίμιο Σταυρό. Την συγκίνηση που ο κάθε ευλαβής πιστός ένιωθε εκείνη τη στιγμή είναι αδύνατο να την περιγράψει κανείς. Άκουγες τους πιστούς να ψάλλουν όλοι μαζί το « Σώσον Κύριε τον λαό σου…». ’Έβλεπες τους χριστιανούς συγκινημένους και από τα μάτια τους να τρέχουν δάκρυα χαράς και αγαλλίασης. Όλοι κρατούσαν κλαδιά βασιλικού και προσπαθούσαν να αγγίξουν τον Τίμιο Σταυρό, που κρατούσε επάνω στο κεφάλι του ο Μακαριότατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος. Η συγκίνηση έφτασε στο αποκορύφωμά της, για εμάς τους Δραμινούς προσκυνητές, όταν είδαμε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ.κ. Παύλο να παίρνει τον Τίμιο Σταυρό και να τον περιφέρει επάνω στο κεφάλι του γύρω από το κουβούκλιο του Παναγίου Τάφου. Όλοι οι Δραμινοί κλαίγαμε από χαρά και συγκίνηση. Ήμασταν σίγουροι πως η χάρις του Τιμίου Σταυρού, που πήρε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας θα μεταδίδεται συνέχεια σε εμάς τους Δραμινούς σε όλα τα εν ζωή χρόνια της Αρχιερωσύνης του.
 
Την μεγαλύτερη συγκίνηση νιώσαμε όταν επισκεφθήκαμε το κουβούκλιο του Παναγίου Τάφου. Όταν έσκυβες με ευλάβεια να προσκυνήσεις τον Τάφο του Χριστού και το σημείο που αναστήθηκε, χωρίς να το θέλεις δάκρυα έτρεχαν από τα μάτια σου. Ήταν δάκρυα μετάνοιας, χαράς, ελπίδας και ικανοποίησης, που σαν χριστιανός πραγματοποιούσες την επιθυμία που κάθε χριστιανός έχει να επισκεφθεί τον Πανάγιο Τάφο, πριν εγκαταλείψει τον κόσμο αυτόν.
 
Εκφράζοντας την επιθυμία όλων των ευλαβών προσκυνητών που συμμετείχαν στη προσκυνηματική εκδρομή στα άγια εδάφη της Ιερουσαλήμ και του Θεοβάδιστου όρους Σινά απευθύνουμε ένα μεγάλο και ταπεινό ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ.κ. Παύλο. Ευχόμαστε ο Πανάγαθος Θεός να τον ευλογεί, να τον φωτίζει και να τον καθοδηγεί για μακροημέρευση και δημιουργική Αρχιερωσύνη προς όφελος των Δραμινών πιστών ορθοτομώντας τον νόμο της Αληθείας. Να είναι γερός και να διοργανώνει τέτοιες προσκυνηματικές εκδρομές προς όφελος των χριστιανών της επισκοπής του.
 
 
ΜΙΧΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
ΔΑΣΚΑΛΟΣ - ΘΕΟΛΟΓΟΣ

 

Ο καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για τις επόμενες μέρες

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ομιλία Κατανυκτικού Εσπερινού την Ε΄ Κυριακή των Νηστειών

Δελτία Τύπου -Ἀνακοινώσεις - Νέα [27/03/2023]

Γ΄ ΚΑΤΑΝΥΚΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΣΤΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΔΡΑΜΑΣ

Δελτία Τύπου -Ἀνακοινώσεις - Νέα [21/03/2023]

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΟΥ 1821

Δελτία Τύπου -Ἀνακοινώσεις - Νέα [21/03/2023]

Σύναξη Οσίου Γεωργίου του Νέου

Δελτία Τύπου -Ἀνακοινώσεις - Νέα [20/03/2023]

Ομιλία Κατανυκτικού Εσπερινού την Δ΄ Κυριακή των Νηστειών

Δελτία Τύπου -Ἀνακοινώσεις - Νέα [20/03/2023]

ΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ ΗΜΕΡΑΣ

ΕΚ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ

29.03.2023 ΤΕΤΑΡΤΗ Δ΄ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ ΝΗΣΤΕΙΩΝ

Γενέσεως τὸ Ἀνάγνωσμα (Κεφ. Θ', 18 – 29  Ι', 1) Ἦσαν οἱ υἱοὶ Νῶε, οἱ ἐξελθόντες ἐκ τῆς κιβωτοῦ, Σήμ, Χάμ, Ἰάφεθ, ... περισσότερα

ΤΟ ΚΗΡΥΓΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Κυριακή 19 Μαρτίου 2023 (ΣΤΑΥΡΟΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕΩΣ)

    Κυριακή  19 Μαρτίου  2023 (ΣΤΑΥΡΟΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕΩΣ) ( Μάρκ. η’  34 - θ’ 1)     Κυριακὴ τῆς Σταυροπροσκυνήσεως σήμερα, προσκυνοῦμε τὸν Τίμιο Σταυρό, ἐπάνω στὸν ὁποῖο καρφώθηκε ὁ Κύριος γιὰ τὴ σωτηρία μας. Ὁ Σταυρὸς, ... περισσότερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

29.03.2023

29 Μαρτίου

1430          Ο Σουλτάνος Μουράτ ο Β' κυριεύει ... περισσότερα

Copyright 2015 ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΔΡΑΜΑΣ
powered by webApplications