Ιερά Μητρόπολις Δράμας

ΤΗΛ.: 25210.32362

e-mail: idiaiterodramas@gmail.com

13/09/2022

ΧΡΟΝΙΚΟ πανηγύρεως Ι.Ν. Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης στη Δράμα 2022

ΧΡΟΝΙΚΟ πανηγύρεως Ι.Ν. Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης στη Δράμα 2022

 

ΧΡΟΝΙΚΟ

πανηγύρεως Ι.Ν. Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης στη Δράμα 2022

 

             Η μαρτυρική, ηρωική και αγιοτόκος πόλη της Δράμας δεν θα μπορούσε να απέχει από τις επετειακές εκδηλώσεις τιμής και μνήμης της μαύρης επετείου των εκατό ετών από τη Μικρασιατική καταστροφή καθώς ο πρωτομάρτυρας της Άγιος Χρυσόστομος ποίμανε από το 1902 - 1910 την υπό τον οθωμανικό ζυγό περιοχή. Οι διήμερες λατρευτικές, πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις συνδιοργανώθηκαν από την Ιερά Μητρόπολη Δράμας, τον Δήμο Δράμας και την Αντιπεριφέρεια Δράμας και έλαβαν χώρα στον Ιερό Ναό του συμπολιούχου Δράμας Αγίου ενδόξου Ιερο-εθνομάρτυρος Χρυσοστόμου Αρχιεπισκόπου Σμύρνης του από Δράμας κατά το διήμερο της ετήσιας πανηγύρεώς του.

            Το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου στις 5:30 μ.μ. πραγματοποιήθηκαν τα Ε' "ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΕΙΑ" που καθιέρωσε ο πολύκλαυστος ποιμενάρχης μας κυρός Παύλος, αθλητικές επιδείξεις στίβου και άρσης βαρών στην αυλή της Εκκλησίας λόγω της ανακατασκευής του παρακειμένου δημοτικού σταδίου Δράμας. Στις 6:30 μ.μ., στον μεγάλο πανηγυρικό εσπερινό συγχοροστάτησαν οι σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος και Ξάνθης κ. Παντελεήμων ο οποίος κήρυξε τον θείο λόγο αναφερόμενος στον βίο και το φρικτό μαρτύριο του Αγίου Χρυσοστόμου .

            Στη συνέχεια, στο προαύλιο της Εκκλησίας παρουσιάστηκε λαμπρή πολιτιστική εκδήλωση που φέτος πλαισίωσε η "ΘΡΑΚΙΚΗ ΕΣΤΙΑ" Δράμας και το μουσικό σχήμα "ΚΑΤΙΦΕ" σε ένα αφιέρωμα στη γη της Ιωνίας υπό την καθοδήγηση της κυρίας Χρύσας Σιδηρά μέχρι αργά το βράδυ. Προηγουμένως, απονεμήθηκαν τα κύπελλα, τα μετάλλια και οι έπαινοι στους αθλητές που έλαβαν μέρος στα  "ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΕΙΑ Ε' " από τους τοπικούς άρχοντες. Τιμώμενα πρόσωπα ήταν η Ολυμπιονίκης Δισκοβολίας Αναστασία Κελεσίδου και ο ιστορικός και πολυγραφότατος καθηγητής Γεώργιος Χατζόπουλος.

        Το πρωί της Κυριακής 11 Σεπτεμβρίου τελέστηκε η πανηγυρική, τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντων των σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Σιδηροκάστρου κ. Μακαρίου, Ξάνθης κ. Παντελεήμονος και Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα ο οποίος ανέγνωσε το μήνυμα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για την Μικρασιατική καταστροφή. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας  ευλογήθηκε το κόλλυβο του Αγίου Χρυσοστόμου,  τελέστηκε μνημόσυνο για τα θύματα της Μικράς Ασίας και λιτανεύτηκε η εικόνα του Αγίου Χρυσοστόμου πέριξ του Ναού με τη συνοδεία της φιλαρμονικής του Δήμου Δράμας, στρατιωτικού αγήματος, του ιερού Κλήρου, των αρχόντων και του ευσεβούς Δραμινού λαού.

          Προσφέρθηκε κέρασμα σε όλους από τις κυρίες της ενορίας μας.

          Το απόγευμα τα αναλόγια έψαλλαν τον μεθέορτο εσπερινό και την παράκληση του Αγίου Χρυσοστόμου.

         Στις 9:00 μ.μ., στον προαύλιο χώρο της Εκκλησίας παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία μία άρτια μουσική συναυλία της παραδοσιακής ορχήστρας "ΕΣΤΟΥΔΙΑΝΤΙΝΑ" Νέας Ιωνίας Βόλου με τον Δημήτρη Μπάση και την Ασπασία Στρατηγού με τίτλο "ΣΜΥΡΝΗ 100 ΧΡΟΝΙΑ". Ο διευθυντής της ορχήστρας κ. Ανδρέας Κατσιγιάννης προετοίμασε ένα εκπληκτικό αφιέρωμα για την πρωτεύουσα της Ιωνίας τη Σμύρνη και όλη την Μικρά Ασία. Ήταν ένα θαυμάσιο μουσικό ταξίδι στον χώρο και στον χρόνο που μετέφερε τις καρδιές και τις μνήμες εκεί όπου η Ρωμιοσύνη μεγαλούργησε. Μια συναυλία σπονδή και ελεγεία στα πρόσωπα των προγόνων μας, ιδιαιτέρως αφιερωμένη στη μνήμη του μακαριστού Μητροπολίτη Παύλου που έναν χρόνο πριν κάλεσε στο γραφείο του τον διευθυντή της παραδοσιακής ορχήστρας "ΕΣΤΟΥΔΙΑΝΤΙΝΑ" Νέας Ιωνίας Βόλου για να συζητήσει μαζί του την διοργάνωση αυτής της  μεγάλης συναυλίας ώς αποκορύφωμα των εκδηλώσεων. Ο ζήλος του μητροπολίτη μας για αυτά τα ζητήματα ήταν γνωστός. Σχεδίαζε, ονειρεύονταν και προετοίμαζε λεπτομερώς την φετινή επετειακή πανήγυρη του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης τονίζοντας τη σημασία της Μικρασιατικής καταστροφής στους σημερινούς χαλεπούς καιρούς. Ήταν ωσεί παρών. Το πνεύμα του υπερίπτονταν  μαζί με τον προκάτοχό του Άγιο Χρυσόστομο τον προστάτη και έφορό μας. Να έχουμε την ευχή τους.

 

Αρχιμ. Γεράσιμος Βλατίτσης

 

Δείτε τις φωτογραφίες εδώ:

https://flic.kr/s/aHBqjA6TNz


 

 

Ο καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για τις επόμενες μέρες

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΤΑΝΥΚΤΙΚΟΥ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ Β΄ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΝΗΣΤΕΙΩΝ

Δελτία Τύπου -Ἀνακοινώσεις - Νέα [26/03/2024]

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕΓΑΛΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ -ΠΑΣΧΑ

Δελτία Τύπου -Ἀνακοινώσεις - Νέα [26/03/2024]

ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ "ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΓΑΠΗΣ"

Δελτία Τύπου -Ἀνακοινώσεις - Νέα [26/03/2024]

Ο εορτασμός του Ευαγγελισμού στη Δράμα

Δελτία Τύπου -Ἀνακοινώσεις - Νέα [26/03/2024]

Κυριακή της Ορθοδοξίας (Α' Νηστειών) στη Δράμα

Δελτία Τύπου -Ἀνακοινώσεις - Νέα [26/03/2024]

« Η 25η Μαρτίου μέσα από τα μάτια των παιδιών»

Δελτία Τύπου -Ἀνακοινώσεις - Νέα [21/03/2024]

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Δελτία Τύπου -Ἀνακοινώσεις - Νέα [19/03/2024]

ΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ ΗΜΕΡΑΣ

ΤΟ ΚΗΡΥΓΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Κυριακή Α΄ Νηστειῶν (Ὀρθοδοξίας)

Κυριακή Α΄ Νηστειῶν (Ὀρθοδοξίας) (Ἰωάν. α΄ 44-52) (24.3.2024)   Κάθε Κυριακή τῆς Μεγάλης Σαρακοστῆς ἑορτάζουμε μία σημαντική ἑορτή τῆς πίστεώς μας, ἡ ὁποία ξεχωρίζει ἀπό τό ἀσκητικό κλῖμα τῆς περιόδου. Ἔτσι σήμερα, πρώτη ... περισσότερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Copyright 2015 ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΔΡΑΜΑΣ
powered by webApplications